Hollanda Vizesi Nasıl Alınır?

Hollanda’ya seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları seyahat amaçlarını belirleyip(turistik, aile ziyareti, iş seyahati vb.) başvuru yapmalılardır. Evraklarını da yine seyahat amaçlarına ve mesleki durumlarına göre hazırlamalılardır.Daha sonra Hollanda Konsolosluğunun yetkilendirdiği vize ofislerinin online sistemleri üzerinden İngilizce olarak başvuru formu doldurulmalıdır. Bu formdaki cevaplar ile evraklardaki bilgilerin uyuşması çok önemlidir. Doğru ve eksiksiz olarak doldurulmalıdır. Yine online sistem üzerinden pasaport bilgilerini girerek randevu alınmalıdır. Randevu tarihinde tüm evraklar yetkili memurlara teslim edilmelidir. Son 5 yıl içerisinde Shengen vizesi almayan kişiler başvuru sırasında parmak izi vermek zorundadırlar.Tüm işlemler tamamlandıktan sonra 15 gün içinde pasaportunuzu teslim alabilirsiniz.

Hollanda’ya seyahat etmek isteyen Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Hollanda seyahatlerinde vize almaları gerekmektedir. Hususi(Yeşil) Pasaport, Hizmet(Gri) Pasaportu ve Diplomatik (Siyah ve Kırmızı) Pasaport Hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 6 ay içerisinde 3 ayı geçmeyen seyahatleri için  Hollanda vizesi başvurusundan muaf tutulmaktadır. Daha önceden alınan geçerli ve çok girişli Shengen vizesi bulunan Hollanda vizesine başvurmak isteyen kişilerin tekrar vize almalarına gerek yoktur.

Hollanda vize başvurusunda kullanılacak pasaportta vizenin işlenebilmesi için en az 2 boş sayfa bulunmalıdır. Hollanda vize işlemlerinde kullanılacak pasaport son 10 yılda çıkartılmış olmalı ve geçerliliğini Hollanda vizesi geçerlilik tarihinin bitiminden 3 ay sonrasına kadar korumalıdır. Aksi durumlarda pasaportun yenilenmesi gerekmektedir.

Hollanda Shengen Vizesi

Hollanda 1955’te imzalanan Shengen Vizesine taraf ülkelerden biridir. Schengen Bölgesi, vatandaşlarının tek bir ülke olarak bu bölge dahilinde serbest dolaşımına izin vermeyi kabul eden 26 üye ülkeden oluşmaktadır .

Schengen Bölgesi üye ülkeleri Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Liechtenstein, Macaristan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan’ı kapsamaktadır. İsviçre, İzlanda ve Norveç ise AB üyesi olmayan ancak özel bir anlaşma ile Shengen Bölgesine dahil olan ülkelerdir.

Bu durumda Hollanda Shengen Vizesi alan kişiler vize süreleri bitene kadar diğer Shengen ülkelerine geçiş hakkına sahiptir.

 

Hollanda Vizesi İçin Gerekli Evraklar

  • Başvuru Formu: Hollanda vize başvuru formu online sistem üzerinden eksiksiz ve doğru bir şekilde İngilizce olarak doldurulması gerekmektedir.
  • 6 ay geçerli pasaport,(varsa eski pasaportlar),
  • 2 adet biometrik fotoğraf (arka fon beyaz ve yeni çekilmiş, 3,5*4,5 ölçülerinde),
  • Uçak rezervasyonu
  • Otel rezervasyonu
  • Seyahat sağlık sigortası
  • Dilekçe,
  • Kimlik fotokopisi,
  • Cep telefonu numarası, mail adresi, iş yerindeki görevi,
  • İkametgâh (e devletten alınabilir),
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği ( e devletten alınabilir)(kendisi, annesi, babası, eş ve çocuklar),
  • Var ise tapu fotokopileri, var ise araç ruhsat fotokopileri,
  • Şahsi banka hesap cüzdanları (Son 3 aylık hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan,güncel tarihli, maaş aldığı hesap olmalıdır var ise diğer hesaplarda alınabilir, dökümlerin banka kaşe imzalı olmalıdır ve banka imza sirküleri eklenmelidir),

 

Mesleki Durumu Gösteren Belgeler:

  • Çalışan ise: SGK hizmet dökümü,(4A) (e-devlet şifresi ile barkot onaylı olarak döktürülecek), SGK işe giriş bildirgesi, Son 3 aya ait maaş bordrosu (firmadan kaşe ve imzalı), Faaliyet Belgesi (Orijinal, Güncel Tarihli), Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi,  Şirket imza Sirküsü,  Son dönem Vergi Levhası
  • Emekli ise: Emekli aylık belgesi(e-devletten alınabilir), SSK hizmet dökümü,(4A) (e-devlet şifresi ile barkot onaylı olarak döktürülecek), Emekli maaşını aldığını net gösteren banka hesap dökümü.
  • İşveren ise: Bağkur hizmet dökümü,(4B) (e-devlet şifresi ile barkot onaylı olarak döktürülecek), Faaliyet Belgesi (Orijinal, Güncel Tarihli), Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi, Şirket imza Sirküsü, Son Dönem Vergi Levhası.
  • Devlet Memuru ise: SGK hizmet dökümü(4A) (e-devlet şifresi ile barkot onaylı olarak döktürülecek), SGK işe giriş bildirgesi (uzun barkotlu), Resmi görev kimlik kartı, Bağlı bulunduğu odadan izin yazısı, Son 3 aya ait maaş bordrosu (firmadan kaşe ve imzalı),

 

Evraklar seyahat amaçlarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin iş seyahati veya aile ziyareti yapacak kişiler davet eden kişi veya kurumlardan davetiye almak zorundadırlar.

Hollanda Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Hollanda vizesi konsolosluğun yoğunluğuna bağlı olarak 15 gün içinde sonuçlanmaktadır. Hollanda Konsolosluğunun kapalı olduğu günler ve resmi tatil günleri bu süreye dahil değildir. Herhangi bir aksaklık yaşamamak için Hollanda vize işlemlerine seyahatinize en fazla 3 en az 1 ay kala başlamanız tavsiye edilir. Hollanda’ya acil olarak seyahat etmesi gereken kişiler Hollanda hızlandırılmış vize için başvuruda yapabilirler. Kısa süreli Hollanda vize türlerini kapsayan Hollanda Hızlandırılmış Vize uygulaması, vize işlemleri ile ilgili sürecin asgari zamanda tamamlanmasını amaçlamaktadır.

Biometrik Veri İşlemleri

Hollanda vize başvurularında randevu tarihinde parmak izi, biometrik fotoğraf gibi verilerin alınması sistemi, 25.09.2014 tarihinden itibaren Hollanda vizesi için de uygulanmaktadır. Hollanda vizesi almak isteyen kişiler parmak izi vermek zorundadırlar. Parmak iziniz 5 yıl boyunca arşivde saklanır. Bu durumda daha önceden (son 5 yıl içinde) Shengen Vizesi alan kişilerin tekrar parmak izi vermelerine gerek yoktur.Parmak izi verme işlemi kimlik sahteciliğini önlemek amacıyla yapılmaktadır.

 

Hollanda Vizesinin Tek Girişli ve Çok Girişli Olması Ne Demektir?

Tek Girişli Hollanda Vizesi: Vizenizde Single Entry(Tek giriş) yazması durumunda Hollanda’dan çıkıp Türkiye’ye giriş yapmanız durumdan vize süreniz bitmese dahi tekrar Hollanda’ya giriş yapamazsınız. Hollanda’ya tek giriş hakkınız bulunduğunu gösterir.

Çift Girişli Hollanda Vizesi: Double Entry(çift giriş) vizeniz varsa Hollanda’ya iki kez giriş hakkınız bulunduğunu gösterir.Tabi bu durum Shengen Bölgesinden çıktığınız durumlar için geçerlidir. Hollanda’dan çıkıp başka bir Shengen ülkesine vize süreniz boyunca geçiş yapabilirsiniz.

Çok Girişli Hollanda Vizesi: Multiple Entry(Çoklu Giriş) vizeye sahipseniz Hollanda Türkiye arasında veya başka Shengen ülkesi olmayan ülkeler arasında vize süreniz boyunca geçiş yapabilceğiniz anlamına gelir.